Sol·licitud de referèndum

Sol·licitud de referèndum
Cliqueu a la imatge de l'urna si voleu sol·licitar una convocatòria de referèndum vinculant, amb una pregunta clara i directa

diumenge, 19 de juliol del 2015

Aclariment sobre la filosofia del manifest: NO al pacte Compromís / Podemos

A continuació reproduïm la resposta d'un dels promotors del manifest, en concret, de la persona que el va redactar, a la carta oberta d'Enric Morera:

«Acabe de llegir una carta oberta del secretari general del BLOC en què afirma que subscriu el manifest PER UNA VEU PRÒPIA VALENCIANA A LES CORTS GENERALS però simultàniament obri la porta a una coalició amb Podemos. Com a un dels promotors del manifest i redactor del text, he d'aclarir que l'esperit del text NO coincideix amb la interpretació que fa Enric Morera, ja que la intenció del nostre manifest és expressar una opinió contrària a una candidatura conjunta amb el partit de Pablo Iglesias.
El quart paràgraf del manifest diu: "La reivindicació que presentem no és en absolut incompatible amb la vertebració d'un projecte plural i obert. De fet, l'actual Compromís ja aixopluga aquesta pluralitat des d'una perspectiva valencianista, d'esquerres, ecologista i que aposta per la regeneració democràtica. No volem tancar la porta a la incorporació de nous actors a aquesta coralitat però sí oposar-nos a qualsevol tipus de subordinació a projectes de matriu estatal."
L'expressió "aquesta coralitat" és un anàfora que remet a "l'actual Compromís", és dir, estem oberts a acceptar que més gent s'incorpore a Compromís. Ara bé, ens oposem a "qualsevol tipus de subordinació a projectes de matriu estatal". Senyor Morera, qualsevol acord amb Podemos amb els plantejaments actuals de l'equip de Pablo Iglesias, que actua quasi amb més centralisme que PP i PSOE, l'entenem com una subordinació a un projecte estatal i com una manera de convertir-nos en satèl·lit d'un partit alié a nosaltres amb seu a Madrid.
Lamente si sóc responsable d'un error de redactar que pot donar peu a interpretacions ambigües però, veient els comentaris en xarxes socials de la majoria de signants del manifest i com se n'han fet ressò mitjans de comunicació com ara La Veu del País Valencià o VilaWeb, considere que la interpretació majoritària del text coincideix amb la que estic exposant i no amb la d'Enric Morera.
En qualsevol cas, el manifest no deixa de ser simbòlic. Seran els acords en el marc de la nostra democràcia interna els únics que tindran un efecte decisiu. Quan arribe el moment de votar, per si de cas es considera que el manifest que vaig redactar és ambigu, demane públicament el NO a subscriure un pacte de coalició entre Compromís i Podemos.»
David Navarro Fernández
Publicat originalment en Facebook: www.facebook.com/david.petrer


Aquesta és la carta d'Enric Morera a la qual contestem:
CARTA OBERTA A LA GENT DEL BLOC. A LES GENERALS, ANEM A TOTES.
Companyes i companys:
Com bé sabeu, al mes de novembre o primera quinzena de desembre, tindrem eleccions al Congrés i Senat. Una cita que hauria de confirmar el canvi iniciat al mes de maig als ajuntaments i la Generalitat amb la fi del govern del PP i Rajoy. Són unes votacions dins d’un nou cicle polític multipartidista, sense majories clares, de cooperació de tres o més partits per constituir coalicions de govern, un moment polític on tots els escons són importants i necessaris.
Allò que representa Compromís després del 24M són persones i vots que en un sistema parlamentari es traduiran en escons. I per això és normal que hi haja forces que s’hagen dirigit a la nostra coalició per interessar-se o per plantejar fórmules de cooperació electoral. També és normal que Compromís siga el centre de l’atenció dels mitjans pel seu potencial i per la importància de les decisions que pren. Els nostres escons a les Generals podrien ser fonamentals per conformar un nou govern. O les nostres demandes, per investir-lo, determinants per canviar la vida de milers de persones, I especialment el futur dels valencians i valencianes.
El valencianisme polític, el BLOC, té un repte plantejat després del resultat del 24M vinculat amb Compromís, amb les persones i amb el País: liderar, en clau valenciana, la segona transició o la primera de veritat, si hi ha un canvi de govern. La mateixa reflexió que ens ha portat a participar al govern de la Generalitat. Els nostres vots traduïts en escons ho poden canviar tot. Per això i per més coses han vingut a parlar amb nosaltres i en parlen, de Compromís i les eleccions de la tardor. No anirem a autorepresentar-nos a Madrid, anem a totes també. A fer política per un nou finançament, un nou model territorial, constitucional, econòmic i social. I per aconseguir els nostres objectius també necessitem aliats, no ho oblidem tampoc, que compartisquen els nostres valors i respecten allò que som.
Al si de l’Executiva de Compromís vàrem decidir que liderar eixa voluntat de canvi significa escoltar a qui demana conversa, que et reconeix com actor polític. També perquè qui demana parlar sap llegir el resultat del 24M i per tant, no pot exigir res que no estiga en consonància amb allò que representem: la primer força política d’estricta d’obediència valenciana amb un programa i valors clars a defensar, sense subordinacions de cap tipus, ni territorials ni polítiques. Una opció que vol un grup propi per fer visible un País i la seua gent. Però, el lideratge s’ha d’exercir escoltant també a partits amb qui hem signat acords importantíssims. Com el del Botànic, que va permetre la conformació del govern de canvi. No té sentit anar a la taula només quan ens convé per fer govern als ajuntaments o la Generalitat. Dialogar sempre, acordar si toca i pactar perquè té coherència.
Rebudes les primeres visites, amb les opcions que han manifestat voluntat de cooperació, els vàrem expressar quins són els nostres objectius: constituir una veu valenciana potent i determinant en clau de País. I no ha estat oberta cap negociació electoral ni s’obrirà fins que no ens diguen que reconeixen les nostres demandes. Que, a més, són lògiques amb allò que he expressat. Repetisc, perquè quede clar: no hi haurà cap negociació que no estiga en estes coordenades. I a més, encara que les accepten, ho sometrem a referèndum intern perquè ho legitime el màxim nombre de persones. Una exigència més ampla a allò que marquen els nostres estatuts (el Consell Nacional i Consell General de Compromís). Pensem que tampoc no seria just no deixar que s’expresse la militància. En un sentit o en un altre.
Subscric, paraula per paraula, un manifest que demana suport estos dies. És allò que pense i crec que també l’executiva del BLOC. Per això, vàrem proposar la celebració d’un referèndum intern que volem que siga de tota la coalició. "Donem suport a l’articulació d’una candidatura valenciana liderada per Compromís a les pròximes eleccions que aspire a ser una veu pròpia valenciana a les Corts Generals i que assumisca com a repte la constitució per primera vegada d’un grup parlamentari valencià" diu el seu text. Contesta la consulta que volem realitzar i amb allò que personalment votaria.
Estes són les nostres demandes que faig públiques, compartides també pels partits que conformem Compromís. Les que són prèvies a qualsevol negociació. Per damunt de qualsevol desig, interpretació, crònica o fins i tot, noms d’hipotètiques aliances.

1 comentari:

  1. Vaig formar par de l'antic PSPV i em vaig donar de baixa una setmana abans de la fusió amb el PSOE en 1978, que més aviat va ser una absorció que va privar al País Valencià del seu referent nacionalista més destacat en aquell moment. Ens ha costat molts anys omplir aquell buit amb un projecte nacionalista com el que ara tenim. Seria imperdonable que la història es tornara a repetir per voler guanyar quatre vots o algun diputat més.

    ResponElimina